Juhtiv traumatoloogia ja ortopeedia kliinik Baltimaades

+371 6714 4013

ORTO klīnikas anestezioloģe vada referātu diskusiju Eiroanesthesia 2018 kongresā (10.06.2018.)

Jūnija sākumā (02.06.- 04.06.) Dānijā, Kopenhāgenā ORTO klīnikas Anestezioloģijas nodaļas vadītāja Agnese Ozoliņa apmeklēja gadskārtējo Eiropas anesteziologu kongresu Eiroanesthesia 2018 un vadīja pusotru stundu garu referātu diskusiju. Diskusijas tēma – asiņošanu mazinošo līdzekļu pielietojums operāciju laikā. Kongress kā ierasts pulcēja ap 6 000 Eiropas un pasaules anesteziologus no vairāk kā 80 valstīm. Kā nozīmīgāko un jomas aktualitātēm bagātāko katra gada notikumu anestezioloģijas profesionāļu aprindās, kongresu rīko Eiropas Anesteziologu biedrība (European Society of Anesthesiology (ESA)).

Eiroanesthesia 2018 kongresā ir pārstāvētas visas anestezioloģijas apakšpecizalizācijas, jeb jomas, kurās medicīnā ir nepieciešams nodrošināt anaestēziju un atsāpināšanu. Trīs dienu pasākums ir veids, kā apmainīties jaunākām zinātnē balstītām aktualitātēm, medikamentu pētījumiem, tendencēm un pieejām dažāda vecuma un veselības stāvokļu pacientu atsāpināšanai.

Lai nav sāpju!

Vienojoša tēma, kas skar visu jomu anesteziologus, un tika aktualizēta šī gada kongresā – kā maksimāli atbrīvot pacientus no sāpēm dažādos veselības aprūpes posmos, pielietojot multimodālās iespējas, lai tuvinātos opioīdu brīvai atsāpināšanai. “Ir zinātniski pierādīts – ja pacients pēc operācijas cieš no sāpēm, tas negatīvi ietekmē operācijas rezultātu – brūce sliktāk dzīst, ir sliktāka pašsajūta, ilgāks laiks jāpavada slimnīcā. Tas savukārt ietekmē cilvēka emocionālo stāvokli ilgtermiņā, kas var pāraugt trauksmē un depresijā,” saka Agnese Ozoliņa.

Ultrosonogrāfs – neatņemams anesteziologa darba instruments

Tāpat tika plaši apspriesti jautājumi par ultrosonogrāfijas pielietojumu, veicot anestēzijas manipulācijas, ar mērķi panākt maksimālu precizitāti un drošību pacientam. Sekojot šai tendencei, ORTO Klīnikā ultrosonogrāfijas kontrolē tiek veiktas specifiskas anestezioloģijas manipulācijas – tai skaitā blokādes perifēro nervu atsāpināšanai.

Dzīvojam ilgāk

Pasaulē arvien pieaugot cilvēku dzīvildzei, nopietna un daudzslāņaina tēma anesteziologu aprindās ir sešdesmit gadus pārsniegušu pacientu aprūpe. Lai nodrošinātu pārdomātu atsāpināšanu pirms operācijām, anesteziologam jāizvērtē cilvēka veselības, fiziskais un emocionālais stāvoklis un ikdienā lietotie medikamenti. Ņemot vērā visus šos faktorus, anesteziologs, var sniegt daudz mērķtiecīgāku un efektīvāku palīdzību, nekaitējot gados vecam pacientam. Aptuveni 10% vecāka gada gājuma cilvēku lieto antikoagulācijas (asins recēšanu apturošus) medikamentus. Anesteziologam ir jāplāno, kā un kurā brīdī atcelt šo preparātu lietošanu pirms operācijas, maksimāli samazinot asiņošanas iespējamību operācijas laikā un pasargājot no trombu veidošanās – par šo balansa uzturēšanu plaši tika diskutēts gada kongresā.

Gads – līdz jaunam anesteziologu saietam

“Astoņas no divpadsmit šogad kongresā uzrunātajām tēmām skar traumatoloģijas ortopēdijas pacientus, ar kuriem ikdienā strādājam mūsu klīnikā,” vērtē Agneses Ozoliņa “Šī ir vērtīga tikšanās reize, kur apzināt aktualitātes, tendences, efektīvākos risinājumus, jo, lai arī šobrīd medicīnā nav strauju izmaiņu, katra neliela nianse, vai pētījumos balstīts pierādījums, tieši ietekmē mūsu ikdienas darbu, izvēles, kuras veicam un rezultātā – pacienta labsajūtu,” kongresa nozīmi vērtē ārste.

  1. gada Eiropas anesteziologu kongress Eiroanesthesia notiks no 1. – 3. jūnijam Austrijā, Vīnē.

    Jūs varētu interesēt

    Žurnālā Praktiskais latvietis dr. Finogejeva konsultēts raksts par paslīdēšanas un kritiena sekām

    Slapjš un slidens – tas, šķiet, ir laiks, kuru īsti nemīl neviens. Jo vairāk tādēļ, ka ledus ar ūdens kārtu pa virsu prasa pārāk saasinātu koncentrēšanos, lai sargātu sevi no kritiena.
    Lasīt visu

    Sievietes mugurkauls – kādas slimības to skar? (29.01.2018.)

    Sestdienas, 27. janvāra Latvijas Ārstu biedrības rīkotā konference, kas notika Rīgas Stradiņa universitātes lielajā aulā, bija veltīta sievietes veselībai dažādu specialitāšu ārstu skatījumā. Šajā pasākumā ar lekciju “Cik savāds ir sievietes mugurkauls?” uzstājās Artis Gulbis, ORTO klīnikas mugurkaula ķirurgs. Viņš izšķīra septiņus iemeslus krusta daļas sāpēm, kuri biežāk raksturīgi sievietēm.
    Lasīt visu
    26.01.2023 allkirjastas SIA „ORTO Klīnika“ Läti Investeerimis- ja Arenguagentuuriga (LIAA) lepingu nr SKV-TL-2023/9 toetuse saamiseks meetme "Rahvusvahelise konkurentsivõime edendamine" raames, mida kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram